Tortilla schotel

 

 Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gram gekruid vlees (denk aan shoarma, kebab, gekruid gehakt)
  • 800 gram zwarte bonen uit blik
  • 600 gram maïskorrels uit blik
  • 3 tomaten
  • 2 zakken tortilla chips naturel
  • 200 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 kuipje roomkaas naturel ( lactose vrij)
  • 3 avocado's
  • 2 theelepels knoflookpuree (of naar smaak meer of minder)
  • 1 eetlepel citroensap
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • optioneel: kruiden zoals koriander, platte peterselie, basilicum

Benodigdheden:

  • Grote pan met dikke bodem
  • 4 ovenschalen (1 per persoon) of 1 grote voor sharing
  • staafmixer
  1. Bak het vlees aan
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden (gratineer stand)
  3. Spoel de zwarte bonen en mais af onder de kraan
  4. Snijd de tomaten in vieren, verwijder het binnenste
  5. Snijd vervolgens de tomaten in blokjes (brunoise)
  6. Voeg de groenten toe aan het vlees
  7. Mocht je kruiden toe willen voegen dan kunnen nu de hardere kruiden erbij (kruiden met een harde steel zoals tijm)
  8. Schep goed door en plaats de deksel op de pan
  9. Zet het vuur laag en laat die 20 - 30 minuten sudderen (de bonen moeten zacht zijn
  10. Mocht je zachtere kruiden toe willen voegen mag dit 5 minuten voordat de 20 minuten voorbij zijn (zachtere kruiden zijn bijvoorbeeld basilicum, platte peterselie en koriander)
  11. Onderwijl het sudderen kun je de guacamole maken:
    • Doe het vruchtvlees van de avocado in een kom
    • voeg de knoflook, citroensap, peper en zout naar smaak toe
    • pureer dit met de staafmixer
  12. Schaaf zonodig de Parmezaanse kaas
  13. Zet de schalen of schaal klaar
  14. Schep eerst een lepel van het bonen mengsel in de schaal zodat de bodem bedekt is
  15. Daarboven op komt een handje tortillachips
  16. Vervolgens weer een schep bonen mengels
  17. Dan weer tortillachips
  18. Strooi over de laatste laag tortillachips de Parmezaanse kaas
  19. Doe dit bij alle schalen en let op dat het bonen mengsel goed verdeelt wordt over alle schalen
  20. Zet nu alle 4 de schalen in de oven zodat de kaas smelt
  21. Wanneer de kaas gesmolten is haal je de schalen uit de oven en voeg je aan iedere schaal desgewenst de roomkaas en guacamole toe als dipsaus

Tip: je kunt bovenstaande ook gebruiken als vulling voor in taco's. Lekker smeuïg met als topping de guacamole en roomkaas.