Voor 30 oliebollen
Ingrediënten:
- 350 gram rijstemeel
- 75 gram tapiocameel
- 75 gram ketanmeel
- 1 ei
- 11 gram droge gist
- 1 eetlepel fiberhusk
- 500 milliliter lauwwarm water of plantaardige melk (kokos, soja, lactosevrij)
- 1/2 theelepel zout
- 250 milliliter bubbeltjes water (bijvoorbeeld spa rood)
- 1 eetlepel kokosbloesemsuiker,
palmsuiker, honing, agave siroop of ahornsiroop
- Vulling naar keuze: rozijnen of krenten (100 gram en vooraf laten wellen)
Benodigdheden:
- Beslagkom
- Garde
- Weegschaal
- Frietpan met zuiver frituurvet
- Schuimspaan
- 2 lepels
- Plastic folie
- Weeg alle ingrediënten af en zet ze klaar.
- Verwarm de water/melk totdat deze lauwwarm is.
- Doe de helft van de water/melk in de beslagkom.
- Voeg nu de bloem, gist, ei en fiberhusk toe
- Meng alles goed door elkaar.
- Voeg nu de rest van de water/melk erbij
- Meng alles nogmaals goed door elkaar.
- Voeg nu het zout toe en dan het bubbeltjes water.
- Meng wederom goed door elkaar.
- Dek dit af met plastic folie en zet het voor 1 uur op een warme plek om het deeg te laten rijzen.
- Breng de friteuse op 180˚C.
- Pak de lepels en schep met 1lepel beslag uit de kom. Schep om en om met de lepel een mooie quenelle (rondje).
- Laat deze nu in de friteuse zakken.
- Bak totdat ze drijven en mooi goudbruin zijn.
- Controleer bij de eerste of ze gaar zijn en bak nu de rest van de oliebollen in dezelfde tijd.
Mocht je er suiker bij willen eten; je kunt kokosbloesemsuiker of palmsuiker in de hakmachine vermalen tot een fijn poeder.
Maar ook ahornsiroop smaakt goed over deze oliebollen.