Gluten- en lactosevrije Oliebollen

 

Voor 30 oliebollen

 

Ingrediënten:

  • 350 gram rijstemeel
  • 75 gram tapiocameel
  • 75 gram ketanmeel
  • 1 ei
  • 11 gram droge gist
  • 1 eetlepel fiberhusk
  • 500 milliliter lauwwarm water of plantaardige melk (kokos, soja, lactosevrij)
  • 1/2 theelepel zout
  • 250 milliliter bubbeltjes water (bijvoorbeeld spa rood)
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker, palmsuiker, honing, agave siroop of ahornsiroop
  • Vulling naar keuze: rozijnen of krenten  (100 gram en vooraf laten wellen)

Benodigdheden:

  • Beslagkom
  • Garde
  • Weegschaal
  • Frietpan met zuiver frituurvet
  • Schuimspaan
  • 2 lepels
  • Plastic folie
  1. Weeg alle ingrediënten af en zet ze klaar.
  2. Verwarm de water/melk totdat deze lauwwarm is.
  3. Doe de helft van de water/melk in de beslagkom.
  4. Voeg nu de bloem, gist, ei en fiberhusk toe
  5. Meng alles goed door elkaar.
  6. Voeg nu de rest van de water/melk erbij
  7. Meng alles nogmaals goed door elkaar. 
  8. Voeg nu het zout toe en dan het bubbeltjes water.
  9. Meng wederom goed door elkaar.
  10. Dek dit af met plastic folie en zet het voor 1 uur op een warme plek om het deeg te laten rijzen.
  11. Breng de friteuse op 180˚C.
  12. Pak de lepels en schep met 1lepel beslag uit de kom. Schep om en om met de lepel een mooie quenelle (rondje). 
  13. Laat deze nu in de friteuse zakken.
  14. Bak totdat ze drijven en mooi goudbruin zijn. 
  15. Controleer bij de eerste of ze gaar zijn en bak nu de rest van de oliebollen in dezelfde tijd.

Mocht je er suiker bij willen eten; je kunt kokosbloesemsuiker of palmsuiker in de hakmachine vermalen tot een fijn poeder. 

Maar ook ahornsiroop smaakt goed over deze oliebollen.